Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Herdenking 80 jaar bevrijding van Goirle en Riel

Het eerste deel van de herdenkingsceremonie vond op zaterdagmiddag 26 oktober 2024 plaats in de kerk van St. Jan in Goirle. Als eerste betraden 7 vaandels en banieren, begeleid door de Dutch Pipes & Drums de kerk. Er werden kaarsen aangestoken voor de burger en militaire oorlogsslachtoffers.

De burgemeester hield een toespraak. Hij verdoezelde niet dat onze huidige actualiteit zorgelijk is, dat voor het eerst sinds 80 jaar onze vrijheid in gevaar is, dat we hem deze keer kwijt kunnen raken aan Poetin.

Onbenoemd bleef dat onze regering er alles aan doet om Nederland zo guur mogelijk te maken voor vluchtelingen, en dat grensbewaking een van de (verbale) speerpunten is. 

Aalmoezenier Sanneke Brouwers sprak haar overweging uit. Ze had het over de noodzaak van een sterkere defensie, grotere uitgaven. Ze meende te signaleren dat het leger populairder gaat worden. Maar ze waarschuwde: heb er geen romantische ideeën bij. In het leger geldt het groepsbelang, je leert jezelf weg te cijferen. Er kan het offer van je leven gevraagd worden. Een van de taken van het leger is het bewaken van de grens. Dit is een heel actueel thema: het bewaken van de grenzen van de menselijke waardigheid. Ze schuwde ook niet om naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te verwijzen, die ook bijna 80 jaar oud zijn.

Kinderen van een basisschool droegen zelfgemaakte gedichten over oorlog en vrijheid voor.e laatste lezing was een gedachtegang van een overleden Goirlese historicus, die veel onderzoek heeft gedaan naar de Goirlese slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. De plechtigheid werd ondersteund met gezang van het Tilburgse mannenkoor ‘La Renaissance’.

Daarna gingen alle aanwezigen in optocht achter de Dutch Pipes & Drums naar de begraafplaats, waar de herdenking bij de graven van de geallieerde militairen werd afgesloten.

Hier werd het dodenappèl gehouden, werden bloemen bij de graven en het monument gelegd en werden de volksliederen van Engeland, Australië, Polen, Ierland en Nederland gespeeld. Dit zijn ook de nationaliteiten van de gesneuvelde militairen.

Marij van Belkom vertolkte weer a capella op een geweldige wijze het lied 'We'll meet again'.

Na afloop werd in het cultureel centrum van Goirle nog nagepraat en kon iedereen terugkijken op een mooie en goed georganiseerde herdenking van de bevrijding van Goirle.

De Afdeling Midden-Brabant heeft op deze manier één van de doelstellingen van onze bond, op een geweldige manier uitgedragen.

Naar de foto's van de gemeente Goirle: >

Naar de foto's van dhr. Kees van Boxtel: >

Naar de foto's van dhr. Ad van Belkom: >

Naar de video van de Loakle Omroep Goirle: >

Deze activiteit werd financieel ondersteund door:

- De gemeente Goirle
- Stichting Annetje van Puijenbroek
- Stichting Jacques de Leeuw
- Cultuurfonds
- Vfonds
- Stichting Platform en Welzijn Goirle
- D66 Goirle