Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Herdenking Oude Kerkhof bij Afd. Roermond en Venlo

Op zondag 13 oktober 2024 was de jaarlijkse herdenking in de Kapel in ’t Zand en op het Oude Kerkhof ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Britse en Canadese vliegtuigbemanningen alsmede de Nederlandse verzetsstrijders die daar begraven zijn en de onderduikers welke op 26 en 27 december 1944 werden gefusilleerd  bij de Lüsekamp (Luzenkamp)Elmpterbos. Deze herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo samen met vertegenwoordigers van Joint Force Command Brunssum en met medewerking van de Stichting Oude Kerkhof.

De ceremonie begon in de prachtige bedevaartkapel “Kapel in ’t Zand” vlak bij het Oude Kerkhof.
Voorzitter van de Wapenbroeders,  Lkol. (b.d.) Martin Hasebos verwelkomde de Burgemeester van Roermond Mevrouw Yolanda Hoogtanders en Mgr. De Jong van het bisdom Roermond. Ook was er een warm welkom voor de gasten van Joint Force Command Brunssum o.a., Capt. Mark Hammon,  Lkol. Denise Sweet en Kol. Frank van Boxmeer.  Een speciaal woord van welkom was er voor de aanwezige kinderen van BS Aan de Roer, de Synergieschool en de leerlingen van het Roercollege. De banierwacht van de Wapenbroeders afdeling Roermond/Venlo en de banierdragers van de Royal British Legion Holland Branch en de Rheindahlen Branch stonden als eerbetoon bij het altaar evenals de pipergroep van het Murray’s Regiment pipes en drums hetgeen een waardige uitstraling gaf.

Na de verwelkoming van de gasten, gaf Lkol. (b.d.) Martin Hasebos een overzicht van het verloop van de ceremonie en een speech. De namen van de slachtoffers werden door Fokko Meering genoemd. Daarna hield burgemeester Mevrouw Yolanda Hoogtanders een mooie speech gevolgd door het gedicht “Flanders Fields” voorgelezen door Ms Pam Flora. Hierna sprak Capt. Mark Hammon namens de Britse gemeenschap. De kinderen Roos, Norah en Sam van BS Aan de Roer en Sofia van de Synergieschool lazen hun zelfgemaakte gedichten voor, waarna er een luid applaus volgde van de aanwezige gasten. Tenslotte droeg Renée Sarton nog enkele gedichten voor, die de kinderen van het Roercollege hadden geschreven. De pipergroep zorgde voor de intermezzo’s in de kapel.

Na een korte overdenking en gebed door Mgr. De Jong verplaatste het gezelschap zich, onder de klanken van de bagpipes naar het Oude Kerkhof en verzamelde zich rond de graven van de Britse en Canadese vliegtuigbemanningsleden. De VeVa studenten stonden achter de graven als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden.
Na het spelen van The Last Post en het brengen van de eregroet werden de kransen en bloemen gelegd.

Aan het einde van de ceremonie was er een dankwoord door Lkol. (b.d.) Martin Hasebos en werd er een defilé gehouden langs de graven onder geleide van de bagpipes.

Hierna was er een nazit voor de genodigden bij Café Aad Remunj.


De herdenking werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Roermond de stichting 1880 en beide vestigingen van Albert Heijn Roermond.

Naar de foto’s van Pim Ermers: >